Folk som gick förbi utanför Peter Knutsons studio på Södermalm i Stockholm när vi plåtade Marika Carlsson och Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson måste ha undrat vad sjutton vi höll på med där inne.
Fotografen skrek, Marika gapskrattade och Babsan tjoade.
Det syns på bilden att det var en högljudd plåtning. Högljudd och hjärtlig.
Och det var svårt att tro att Marika och Babsan aldrig träffats tidigare.
Men så är det. Och trots att Marika är flata och Lars-Åke är bög så var det kärlek vid första ögonkastet.
Vilken tur tänkte jag.
För det är ju dessa två som ska leda QX Gaygalan 2016.

– Det ska bli så otroligt kul, säger Marika. Jag blev så glad när jag fick frågan och sa ja direkt. Det här vill jag göra. Vilken ära.
Marika har bara varit på en gaygala tidigare, det var förra året då hon dessutom delade ut pris i kategorin Årets Artist till Peter Jöback.
– Jag hade en otroligt kul kväll, publiken var verkligen helt makalös.

Marika som kom ut för inte alltför länge sedan är mest känd som stå-uppare i Sverige. Dessutom turnerade hon med sin uppmärksammade och hyllade show ”En negers uppväxt” som även visats på svt. Och så prydde hon omslaget av QX för ett år sedan.
Och nu är det alltså dags att sätta på sig galastassen och bli konferencier.
– Och jag som inte ens kan gå i ett par högklackade skor… Måste man ha såna på sig? undrar hon förfärat.
– Men lilla gumman, hur lesbisk är du?, säger Babsan som står som ett stort rosa monument bredvid Marika.
De tittar på de höga klackarna och Babsan dansar runt lite i studion så paljetterna på klänningen flyger runt på golvet.
– Det där kommer jag aldrig att lära mig, säger Marika.
Dagens datum visar att det är exakt två månader kvar till Gaygalan.
– Du hinner lära dig tills dess, säger Babsan och skrattar.

Babsan behöver väl ingen närmare presentation. Lars-Åke Wilhelmssons rosa yrväder har hängt med i 25 år och är folkligare än nånsin. Med Melodifestival, After Dark-show, programledare i TV och nu sverigeturné med En Dans på rosor så har hon befäst sin ställning inom svensk dragshow. Babsan lyckas dessutom få vilken tillknäppt buttergubbe som helst att slappna av och skratta vid diverse tillställningar.
– Och det här ska bli skitkul, säger Babsan. Jag har varit på nästan varenda gaygala tror jag och det har alltid varit kul. Den kvällen är speciell, publiken är fantastisk och stämningen och känslan är alltid så varm och glad.
Babsan är knappast någon färsking på gaygalascenen. Hon har både delat ut och fått pris. Och så har hon hållit allsång på parketten, gått runt bland gästerna och skämtat samt uppträtt med After Dark.
– Men det blir första gången som Babsan tar plats i förarsätet och ska styra hela den här gayskutan. Det kan gå hur som helst, säger hon och skrattar. Men jag får väl luta mig mot Marika, hon står ju iallafall stadigt på marken med sina platta foträta skor (skrattar).

 

Läs mer från QX